Følg Elkjøp Norge

Ikke grill før du har sjekket dette!

Pressemelding   •   mai 04, 2018 11:30 CEST

Er gasslangen på grillen din for gammel og burde byttes ut?

Slangen til gassgrillen bør helst byttes annethvert år, noe mange ikke er klar over. Ta testen og se om din slange holder mål.

– Grilling med gass skal være både enkelt og trygt, men vi anbefaler at man går gjennom en sjekkliste før man starter grillsesongen for fullt. En ødelagt slange burde man ikke ta lett på – dersom gassen siver ut kan dette øke brannfaren, sier Arnstein Værdal, salgssjef i Elkjøp Norge.

Hvordan du oppbevarer grillen har en betydning for hvor lang levetid gasslangen får. Det optimale er å dekke til grillen om den står i direkte sol og lett utsatt for vær og vind.

– Hvis du har grillen stående på terrassen året rundt, får slangen lengst levetid om du tar den av før vinteren og oppbevarer den inne. Det som er viktig da er å være nøye med koblingspunktene når de skal på igjen, og forsikre at de er tette, sier Værdal.

Test med såpevann

Gasslanger er ferskvare og har en dato påstemplet som viser når de er produsert. Men slangen kan ha vært oppbevart mørkt og lukket på et lager et år eller to før den kommer i salg, uten at det går ut over kvaliteten nevneverdig.

– Det er viktig å sjekke dato, men ta også bøyetesten på slangen for å sikre at propangass ikke lekker ut. Ser du sprekker, bør den byttes ut, sier salgssjefen.

For å ta slangetesten trenger du pensel og en flaske oppvaskmiddel. Bland to deler oppvaskmiddel og én del vann.

– Lag en tykk såpevannsblanding som du smører på slangen og begge koblingspunkter. Så åpner du for gasstilførselen for å lage trykk inni slangen. Om den ikke er helt tett, vil du se bobler, sier Værdal.

Oppvaskmiddel kommer også godt med når du bytter til ny slange. En ny slange kan være trang å skyve på plass, men med to-tre dråper i festepunktet blir det lettere å skyve den på plass før du strammer til slangeklemmen.

Unngå fettbrann

Propangass skal behandles med respekt, den utvider seg 250 ganger når den eksploderer.

– Mange av grillbrannene vi hører om er fettbranner. Hvis du aldri rengjør grillen, kan det bli liggende opp mot en halv kilo fett i bunnen av grillen. Og dette fettet kan ta fyr når det blir varmt nok, sier Elkjøps Arnstein Værdal.

Skulle det oppstå flammer i grillen som du ikke har kontroll over, slå raskt av gasstilførselen. Det kan også være lurt å koble fra gassbeholderen og dra den litt vekk fra grillen.

TRYGG GRILLING MED GASS

1) Sjekk om slangen holder mål. Se på datostemplingen. Ta bøyetesten ved å smøre inn slange og koblingspunkt med tykt såpevann. Bobler viser gasslekkasje.

2) Plasser grillen slik at det er minst én meter avstand til brennbart materiale på alle kanter.

3) Ha lokket åpnet når du tenner opp.

4) Gassbeholderen skal ikke stå i grillens oppbevaringsrom under grilling, men utenfor.

5) Koble fra gassbeholderen når grillen ikke er i bruk.

Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 34,2 milliarder i regnskapsåret 2016/17. Driftsresultatet var NOK 1.006 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 400 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 107.000 kvadratmeter.

Ca 11.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.