Følg Elkjøp Norge

​Slik tar du vare på mobilen din i sommer

Pressemelding   •   jul 20, 2020 14:52 CEST

Ta vare på mobilen din i sommer. Her er tipsene! Foto: Fredrik Solli Wandem (Unsplash.com)

Mobiltelefonene våre er med oss over alt, også på ferie. Da er faren stor for at den kan bli skadet eller ødelagt på turen, av for eksempel vann, varme, regn, sand eller solkrem. Sefin Adam, salgssjef i Elkjøp Norge, har tipsene som får mobilen trygt gjennom sommeren.T

Den aller største faren for mobiltelefonen din i sommer er vann. Selv om de fleste nye smarttelefoner i dag har en IP-sertifisering som betyr at de tåler litt sprut og vanlig fuktighet, tåler de færreste en dukkert. Havner mobilen i ferskvann er det mulig å tørke den ut – blant annet med ris-trikset.

- Ristrikset kan i noen tilfeller hjelpe deg med å tørke ut en mobiltelefon som har falt i vannet. Har du vært uheldig og mistet telefonen i vann, gjelder det å så fort som mulig få alt vann ut av alle åpninger. Ta ut SIM-kortet og tørk det, men la porten stå åpen. For å tørke den ut kan du sette den nedi en bolle med ukokt ris. Risen vil kunne trekke ut fuktigheten, men det er dessverre ikke alltid det virker, opplyser Sefin Adam.

Særlig om telefonen har vært i saltvann, er det ikke sikkert ristrikset virker.

En ting du skal unngå er å forsøke å tørke telefonen med hårføner. Det vil kanskje kunne tørke bort vannet, men det er stor fare for overoppheting, og noe fuktighet kan uansett bli fanget inne i telefonen og føre til rust eller endog kortslutning.

Har du vært så uheldig å knuse skjermen din, lønner det seg å få den reparert så fort som mulig. Har du først fått sprekker i glasset er sjansen større for å ødelegge telefonen enda mer og telefonens IP-sertifisering frafaller. Dette betyr at den ikke lenger tåler litt sprut og vanlig fuktighet.

- En knust skjerm er vanligvis ikke noe stort problem. Det går ganske raskt å bytte en, og telefonen blir god som ny etter at skjermen er byttet. Men, så lenge skjermen er knust er det større fare for at det kommer skitt og fukt inn i telefonen. Og fukt er den store «telefondreperen», og kan gi permanent skade. Det er mye billigere å bruke noen kroner på å bytte skjerm, enn å kjøpe en helt ny telefon. De fleste telefoner tåler litt vann, men når skjermen er skadet et det åpent rett inn til komponentene og da skal det ikke mer enn en regnskur eller at telefonen ligger i en fuktig lomme for at den skal ta permanent skade, advarer Adam.

Det beste er å unngå at telefonen blir våt, og den enkleste forsikringen en vanntett veske til telefonen. Slike finnes det mange av i ulike størrelser og fasonger. Med gjennomsiktig plast kan du fremdeles bruke telefonens touch-skjerm, og til og med snakke i den eller høre på musikk. Dette er spesielt praktisk om du skal på stranden. Da beskytter den telefonen mot både vann og sand.

Varme


Mobiltelefoner inneholder en masse finelektronikk, og liker ikke ekstreme temperaturer. På vinteren gir dette seg utslag i at batteriet kan tømmes raskere. De færreste av oss klarer oss en dag uten mobiltelefonen vår og en Powerbank vil enkelt kunne lade opp mobilen din på farten. Om sommer en er overoppheting et større problem. Unngå å la mobilen ligge i direkte sollys, da er det fort gjort at den blir overopphetet og slutter å fungere. I verste fall kan komponenter smelte om den blir liggende over en lengre periode i direkte sollys! Har telefonen blitt overopphetet, gjelder det å få den ut av varmen og få den til å bli kjølt ned på et svalt sted. Koble fra alle kabler og ta av eventuelt deksel for at telefonen skal kunne «puste». De fleste nye mobiltelefoner oppdager også selv når temperaturen blir for høy og det kommer opp et varsel på skjermen. Under denne perioden er det ikke mulig å bruke telefonen, før den er nedkjølt.

-Telefonen kjøler du ned på samme måte som du ville kjølt deg selv ned – med å vifte med et blad eller noe. Mulig du ser litt dum ut der du vifter for telefonen din, men det hjelper faktisk. Selv om det kan være fristende for at det skal gå fortere, skal du absolutt ikke legge mobilen i kjøleskapet. Den raske endringen i temperatur kan komme til å skape kondens. Kondens på utsiden er lett i tørke av, men kondens på innsiden av telefonen kan gi alvorlige fuktskader, sier salgssjefen.

Støv, skitt og sand

Selvsagt skal mobilen være med på stranden, men som alle vet er nedsiden med en dag på stranden at du har sand over alt. Vanntett deksel eller veske fungerer også mot sand, og vil holde sand og støv ute mens du er på stranden. Det viktigste er at det ikke kommer partikler inn i åpningene som i høyttalerne, ladeåpningen eller inngangen for hodetelefoner.

-Har du først fått sand eller støv inn i for eksempel åpningen for ladekabelen, kan du oppleve at det er vanskelig å lade den ettersom partikler tetter igjen åpningen og hindrer kontakt mellom ladekabel og telefon. Dette kan også skje bare ved å ha den i lommen. Det er nemlig fort gjort å få inn lo og partikler som stenger for ladning. For å få ut lo og sand fra åpninger på telefonen er det beste å bruke en tannpirker av plast eller tre og forsiktig pille ut det som er der inne. Jeg har sett noen trekker frem trykkluft på boks, men det vil jeg ikke anbefale da det kan skade komponenter. Pass på å ikke bruke metall, det kan lett gjøre stor skade der inne, advarer Adam.

Solkrem, is og kliss

Alle vet at når solen skinner, må vi bruke solkrem. Det gjelder ikke for mobiltelefoner.

- Solkrem, is, brus og annet kliss er det enkleste å fjerne fra en mobiltelefon. Det er bare å tørke av klisset med en fuktig klut eller en våtserviett, så blir du kvitt det. Om du er så uheldig å få solkrem eller jordbæris inn i en av åpningene kan løsningen være litt mykt tørkepapir rullet rundt en tannpirker. Som alltid er det viktig å være ytterst forsiktig der inne, sier han.

Sommeren er høysesong for å miste og skade mobiltelefoner. Men med noen enkle forhåndsregler og rask førstehjelp om uhellet skulle være ute, vil det som oftest gå bra, betrygger salgssjef Sefin Adam i Elkjøp Norge.

  • Bruk alltid skjermbeskytter på mobilen din. I de aller fleste tilfeller er det kun skjermbeskytteren som knuser og du kan enkelt ta den av og sette på ny istedenfor å måtte bytte hele skjermen.
  • Bruk deksel, det vil beskytte telefonen din mot fall. Spesielt med de nye smarttelefonene som har både glass på forsiden og baksiden.
  • Om du har vært skikkelig uheldig, lever telefonen inn til en profesjonell reparatør. På autoriserte verksted kan reparatøren trygt åpne telefonen og sjekke komponenter og reparere og rengjøre. 

Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for NOK 38,3 milliarder i regnskapsåret 2018/19. Driftsresultatet var NOK 1.228 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de mer enn 400 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 107.000 kvadratmeter.

Ca 11.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.