Følg Elkjøp Norge

Med støtte fra Elkjøpfondet blir det smarttelefon for første gang!

Nyhet   •   apr 09, 2019 07:00 CEST

Ingebjørn Eknes (t.v.) og Thomas Gjuvsland (t.h.) syns det var veldig stas å få overrekke støtten fra Elkjøpfondet til ISE sine medlemmer. Foto: Elkjøp Lagunen

I 25 år har ISE (interessegruppen for synshemmede IKT-brukere) hjulpet blinde og svaksynte med å ta i bruk digitale verktøy som kan være til hjelp i hverdagen.
- Vårt ønske er at ingen skal havne utenfor, sier Mehmed Softic, leder ved interessegruppen.

ISE er en organisasjon som støtter synshemmede IKT-brukere. Interessegruppen har i mange år jobbet med opplæring av blinde og svaksynte i bruk av ulike digitale hjelpemidler. Med støtte fra Elkjøpfondet og utdeling fra Elkjøp Lagunen, kan organisasjonen nå fortsette sitt viktige arbeid.

Noen blinde, for eksempel de som får nedsatt syn i voksen alder, har store vanskeligheter med å ta i bruk smarttelefoner, og opplever det som utfordrende og krevende. Det vi ser er at om riktig opplæring gis sammen med tålmodighet og øving får våre medlemmer det til, sier Softic som gjør seg klar til å lære nye medlemmer å bruke smarttelefonen for aller første gang.

Teknikkene som må læres er avanserte og krever kunnskap om spesielle fingerbevegelser, ifølge ISE-lederen.

- I for eksempel Apple sine produkter ligger det en innebygd hjelpeteknologi som kalles skjermleser. Denne har som oppgave å formidle skjerminnholdet som tale eller punktskrift. Ved å ta i bruk denne teknologien og undervise i den - kan flere svaksynte og blinde delta i den digitale hverdagen som vi lever i. Vi ønsker at færre skal falle utenfor, og med dette arbeidet gjør vi en forskjell for folk, sier Mehmed Softic.

Begeistret over Elkjøpfondet

I 2018 klarte ikke ISE og gjennomføre sin planlagte kursing på grunn av manglende midler. Da de så utlysningen fra Elkjøpfondet ble gleden stor og optimismen kom tilbake.

- Aldri før har vi vært borti en utlysningstekst som henvendte seg så direkte til oss og vår målgruppe. Elkjøpfondets visjon samsvarer utmerket godt med vårt arbeid. Derfor ble vi kjempeglade over beskjeden om at vi fikk støtte fra fondet. Dette gjør at vi kan fortsette planene våre i år, gi muligheter til et mer selvstendig liv for våre medlemmer og åpne flere dører til det digitale fellesskapet, forteller Softic.

Varehussjef Voung Hoai ved Elkjøp Lagunen er stolt over jobben som gjøres med Elkjøpfondet og er ikke i tvil om at ISE er et formål som fortjener støtte.

- For mange er hverdagsteknologi vanskelig, og enda vanskeligere er det når man ikke kan belage seg på å se. Dette har også gitt oss i butikk en vekker, på hva slags kompetanse vi må tilegne oss slik at vi er klare til å hjelpe absolutt alle med å ta i bruk teknologien, sier Voung Hoai.