Gå videre til innhold
Nordmenn kaster en femtedel av all maten de kjøper. Nå samles flere aktører for å prøve å få en bukt med svinnet.
Nordmenn kaster en femtedel av all maten de kjøper. Nå samles flere aktører for å prøve å få en bukt med svinnet.

Nyhet -

Slik skal Nordens verstinger kaste mindre mat

Nordmenn kaster en femtedel av all maten de kjøper, tilsvarende 230.000 tonn hvert år. Nå samles flere aktører for å prøve å få en bukt med matsvinnet.

Elkjøp går nå sammen med Siemens Husholdningsapparater og organisasjonen Matvett med det mål for øyet å øke folks bevissthet og kunnskap om matsvinn.


Torsdag 18. september tar Matvett initiativ til nasjonal Restetorsdag, med egne aktiviteter i byer landet over.

Hver nordmann kaster i snitt om lag 46 kg mat per år. En stor andel av denne maten er fortsatt i originalemballasjen når den går i søpla. Matsvinnet representerer ikke bare bortkastede penger for den enkelte familie, men også et stort miljøproblem.

Nå vil aktører innenfor mat- og hvitevarebransjen skape økt oppmerksomhet rundt dette.

- Vi i Elkjøp ønsker å gjøre vårt for å bidra til at vi kaster mindre mat her i Norge. Derfor gir vi våre kunder kjapp og grei informasjon om hvordan de kan gjøre enkle grep i hverdagen for å redusere matsvinnet, samt at vi gjør vårt beste for å kunne tilby rimelige produkter som i større grad gjør dette mulig. Vi har i tillegg startet et større prosjekt internt blant våre ansatte der vi deler gode råde og tips til hvordan vi sammen kan ta bedre vare på maten og la mindre gå i søppelkassen, sier kommunikasjonssjef i Elkjøp Nordic, Øystein Schmidt. 

Også hos Siemens Husholdningsapparater ønsker de å bidra til å hjelpe norske forbrukere med å bli bedre på å ta vare på maten de kjøper.

- Gjennom informasjon og forbrukerrettede aktiviteter skal vi gi nordmenn økt kunnskap og tips til rutiner og enkle grep man kan ta i husholdningen for å redusere mengden matsvinn. Nasjonal Restetorsdag, som går av stabelen 18. september, er et initiativ hvor Matvett tar tak i all maten som vi kaster, og viser hvordan denne kan forvandles til gode måltider med familien, sier Katrin Ohlander, kommunikasjonssjef for Siemens Husholdningsapparater i Norden.

Nordmenn blant verstingene i Norden

Ifølge en undersøkelse gjennomført høsten 2013 er nordmenn på verstinglisten blant de nordiske landene, etter Sverige, når det kommer til kasting av mat.

Nesten en fjerdedel av nordmenn (22 prosent) svarte at de kaster mat så ofte som 4-6 ganger per uke eller mer, mot svenskene på 23 prosent, danskene på 17 prosent og finnene på kun 6,5 prosent.

Undersøkelsen viser videre at folk i Hedmark og Oppland kaster mest mat, mens trønderne er flinkest i klassen. Yngre er mest opptatt av datomerkingen på produktene, og 2 av 10 bommer på kjøleskaptemperaturen – som er en viktig faktor for å bevare maten.

Nasjonal restetorsdag i ni norske byer

Som et ledd i å snu trenden fra versting til best i klassen, inviterer Matvett sammen med Forbrukerrådet til nasjonal restedugnad 18. september.

I ni norske byer, fra Kristiansand til Tromsø inviteres innbyggerne til Matkastebord-utstilling og restevafler. Forbrukerne får her et ærlig innblikk i hvor mye og hvilke typer mat vi kaster.

- Vi ønsker å engasjere hele Norge i en matsvinnsdugnad, og ved å innføre Restetorsdag som begrep i husholdningen håper vi forbrukere selv ser at de ved enkle grep kan ta kontroll over matsvinnet. Lag noe godt av restene i kjøleskapet hver torsdag, og kjøp heller inn ny og frisk mat til helgen med god samvittighet, oppfordrer Anne-Marie Schrøder i Matvett.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Madeleine Schøyen Bergly

Madeleine Schøyen Bergly

Pressekontakt Kommunikasjonssjef
Anders Ringen

Anders Ringen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway