Gå videre til innhold
Dette gjør TV-en din bedre

Pressemelding -

Dette gjør TV-en din bedre

Dersom nyhetsoppleseren ser solbrent ut, er TV-en din feilinnstilt. De aller fleste nye TV-er trenger kalibrering, men bare tre av ti gjør noe med det.


– Så godt som alle nye TV-er kommer med overdrevne farger som skal skille seg ut og imponere potensielle kjøpere. Det ser kanskje penere ut, men bildet skiller seg mye fra virkeligheten og kan være slitsomt å se på, sier lyd- og bildeekspert Mihkku Tostrup i Elkjøp.

For å få en ny TV til å vise et naturlig bilde, må den kalibreres. Skal det gjøres ordentlig, må en profesjonell kalibratør endre bildeinnstillinger og tilpasse TV-en til lysforholdene i rommet skal stå i.

– Å kalibrere handler om å gjøre TV-en i stand til å gjenskape virkeligheten slik den var da den ble filmet, eller å gjenskape den stemningen filmskaperen så for seg da filmen ble laget, sier Tostrup.

Tre av ti nordmenn har kalibrert den TV-en de kjøpte sist, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Elkjøp. Én av tre har ikke noe forhold til begrepet kalibrering.

– Sannsynligvis er det enda færre som har kalibrert TV-en sin. Mange tror at de selv kan endre noen innstillinger på TV-en og få den riktig kalibrert. Slik er det ikke. Dette er en møysommelig prosess som krever kompetanse og dyrt utstyr, sier kalibreringsekspert Gorm Sørensen i Procal.


Solbrent programleder

Sørensen har drevet med kalibrering av TV-er og projektorer i 15 år. Han utfører denne tjenesten for blant annet reklamebyråer, filmselskaper og selgere av hjemmekinoutstyr.

– Ser nyhetsoppleseren i Dagsrevyen ut som om han kommer rett fra solariet, har du sannsynligvis en dårlig kalibrert TV. Ved riktig kalibrering skal hudtonene se ekte ut. Både rødfargen på colaetiketten og grønnfargen på gresset skal se ut som i virkeligheten, sier Sørensen.

På mange TV-er er det vanskelig å se hva som skjuler seg i mørket og i de lyseste partiene.

– Det handler om å få et riktig forhold mellom lys og mørke. Etter kalibrering vil flere detaljer tre fram fra skyggene og fra det hvite, sier Sørensen.

En annen typisk ”feil” på nye TV-er er at de sender ut litt for kraftig blått lys.

– Blåstikket kan få en scene fra varme Karibia til å se iskald ut, og det kan være slitsomt for øynene å forholde seg til så mye blått og kraftig lys. De fleste nye TV-er er rett og slett helt på bærtur før de blir kalibrert, sier Sørensen.

Elektrokjedene har nå begynt å tilby kalibrering av nye TV-er som en ekstratjeneste. Elkjøp har skaffet seg utstyr, bygget testrom og lært opp ansatte for å kunne kalibrere TV-er som skal stå i normalt belyste norske stuer.

– Hver tredje nye TV selges nå ferdig kalibrert fra oss. Vårt inntrykk er at kunder som kjøper kalibrerte TV-er er mer fornøyd enn dem som ikke velger denne tjenesten, sier Mihkku Tostrup i Elkjøp.


Dette kan du gjøre selv

Selv om ordentlig kalibrering bør overlates til ekspertene, kan du får et bedre bilde ved å foreta noen endringer i menyene selv.

– De fleste TV-er har bildeinnstillinger som heter ”naturlig” eller ”filmmodus”. De gir som regel et mer naturlig bilde enn ”standard” og ”dynamisk”. Bruk ”naturlig” om dagen og ”filmmodus” om kvelden, sier Gorm Sørensen.

I tillegg bør du gjøre noen små justeringer i bildemenyen.

– Skru ”skarphet” helt av. Denne funksjonen skaper bare støy på moderne TV-er. Ikke rør ”lysstyrke”, for denne innstillingen er som regel korrekt. Skru i stedet litt ned ”kontrast” og ”farge”, sier Gorm Sørensen.

Emner

Kategorier


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 29,8 milliarder i regnskapsåret 2014/15. Driftsresultatet var NOK 947 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 390 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 100.000 kvadratmeter.

Ca 10.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Kontakter

Madeleine Schøyen Bergly

Madeleine Schøyen Bergly

Pressekontakt Kommunikasjonssjef
Anders Ringen

Anders Ringen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway