Gå videre til innhold
Elektronikkprisene uendret i 30 år

Pressemelding -

Elektronikkprisene uendret i 30 år

Fotoutstyr, hvitevarer, data og lyd koster det samme i kroner og øre ved inngangen til 2015 som for 30 år siden.

I 1981 hadde ”folkemodellen” av vaskemaskiner fra Miele en prislapp på 5000 kroner. Rimeligere modeller fikk du ned mot 2000 kroner. Skal du gå til anskaffelse av en lignende modell i år, er prisen den samme.

– Det står samme tallet på prislappen i 2015 som på 80-tallet. I realiteten betyr det at elektroprodukter er langt billigere nå enn før. Dersom man går ut fra lønnsveksten de siste 30 årene, har prisene gått kraftig nedover, sier administrerende direktør Jan A. Røsholm i Elektronikkbransjen.

En av kategoriene som er blitt betydelig billigere er TV. I 1981 kostet en 26 tommers Philips farge-TV 6500 kroner i butikken. Til sammenligning får man i dag en 50 tommers LED-TV fra samme leverandør for under 6000 kroner.

– En TV fra 80-tallet kan ikke sammenlignes med dagens TV-er med tanke på bildekvalitet og størrelse. Du får en langt bedre og større TV for 6500 kroner nå enn de vi annonserte til tilsvarende pris på 80-tallet, sier administrerende direktør Atle Bakke i Elkjøp Norge.

Vi er rikere

Nordmenn har mer penger og bruker en mindre del av lønna på elektronikk. Fra 1980 til 2015 har en gjennomsnittslønn i Norge steget fra knapt 100 000 kroner til nærmere 500 000 kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– På 80-tallet kunne det være kritisk for en familie dersom vaskemaskinen ble ødelagt. Å bruke 5000 kroner på å kjøpe en ny, var en betydelig investering med en årlig snittinntekt på 100 000 kroner. 5000 kroner i dag gjør et langt mindre innhogg i privatøkonomien, sier Bakke.

At elektronikk er billig, har ført til at folk har flere produkter og at de kan velge mer eksklusivt.

– Vi ser at familier har flere nettbrett og TV-er, og det er nærmest en selvfølge med hver sin telefon. Mange bytter ut telefonen årlig. Produkter som kaffemaskiner var tidligere ansett som ren luksus. Nå er det allemannseie, sier Atle Bakke i Elkjøp.

Selv om mye er dyrt i Norge, er elektronikk rimeligere enn i mange andre land.

– Norge er et av de billigste landene i Europa på forbrukerelektronikk. En viktig årsak er den tøffe konkurransen i markedet, med store aktører som konkurrerer hardt på pris, sier Jan A. Røsholm i Elektronikkbransjen.

Ingen stor prisøkning

Ved årsskiftet satte Apple opp prisen på alle sine produkter i Norge. En svakere krone ble oppgitt som årsak til at både iPhone, iPad og Mac ble dyrere. Mange frykter at prisene på forbrukerelektronikk nå vil skyte til værs i Norge.

– På kort sikt vil valutakursen ikke påvirke prisene nevneverdig. Men dersom kronen holder seg svak over lengre tid, vil vi nok se prisene øke, sier Røsholm.

Likevel tror verken Elkjøp eller Elektronikkbransjen at de gylne tidene er over.

– Jeg tror vi vil se gode priser også fremover. Norske butikker må konkurrere mer med utenlandske nettbutikker, og konkurransen mellom kjedene i Norge ser ikke ut til å endre seg radikalt, sier Røsholm.

Emner

Kategorier


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 26,9 milliarder i regnskapsåret 2013/14. Driftsresultatet var NOK 1.146 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 285 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 100.000 kvadratmeter.

Ca 9.200 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Kontakter

Madeleine Schøyen Bergly

Madeleine Schøyen Bergly

Pressekontakt Kommunikasjonssjef
Anders Ringen

Anders Ringen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway