Gå videre til innhold
Krangler med barna om mobil

Pressemelding -

Krangler med barna om mobil

I hver fjerde familie krangler foreldrene med barna om når de skal få mobiltelefon. Også voksne er uenige seg imellom. Slik takler du mobilmaset.


25 prosent av norske foreldre har kranglet med barna om når de skal få mobiltelefon. Blant foreldre under 35 år har nær halvparten kranglet med barna om dette. Det kommer fram i en spørreundersøkelse utført av YouGov for Elkjøp.

– Vi ser ofte at barn nærmest kommer trekkende på foreldrene inn i butikken. De små vet akkurat hvilken telefon de vil ha, og det er sjelden den billigste, sier administrerende direktør Atle Bakke i Elkjøp.

Også mellom foreldre krangles det. I hver femte familie har foreldrene vært uenige om når barna skal få mobiltelefon. 17 prosent har hatt uenigheter med andre foreldre om dette.

– Mange kunder spør oss om når det er riktig å gi barn egen mobiltelefon og hvilken type telefon som passer for barn. Dette er et følsomt tema blant foreldre. Det diskuteres nok heftig på foreldremøter rundt omkring, sier Bakke.


Får mobil når de er åtte

Medietilsynets undersøkelse ”Barn og medier” fra 2014 viser at norske barn i gjennomsnitt får sin første mobil når de er åtte år gamle. I alderen ni til tolv år har hele 92 prosent egen mobiltelefon, og av disse har tre av fire barn en smarttelefon.

– Vi anbefaler at barn bør være åtte til ti år før de får egen telefon. Men det er svært individuelle grunner til når man kjøper den første mobilen, og foreldre må selv gjøre denne vurderingen på vegne av sine barn, sier daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

Noen får mobil tidlig av praktiske årsaker.

– Det kan være at de bor langt unna andre, de har foreldre som ikke bor sammen, eller de voksne mener barnet trenger telefonen for å klare seg i hverdagen. I slike situasjoner kan mobiltelefonen være god å ha, sier Vik.

Å vente for lenge med å gi barn mobiltelefon kan også ha uheldige følger.

– Barn kan oppleve å føle seg utenfor det sosiale samspillet med jevnaldrende hvis man over lengre tid er alene om ikke å ha mobil. Det er nok ikke alltid så lett, sier Vik.

En mobiltelefon kan også bidra til å gi barnet digital kompetanse.

– Barna skal leve med og bruke teknologien resten av livet, både i skole, jobb og privat. Enkelte av våre kunder forteller at de er redd for at deres barn skal bli hengende etter dersom de ikke får mobiltelefon, sier Atle Bakke i Elkjøp.

Man trenger ikke å blakke seg helt for å kjøpe telefon til barn.

– Det er ikke sikkert at barnet ditt trenger den nyeste smarttelefonen til 9000 kroner. De billigere telefonene, som også er i ferd med å bli mer populære, har mange av de eksakt samme egenskapene, sier Bakke.


Slik takler du maset

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal håndtere barn som stadig maser om mobiltelefon.

– Snakk med barna om hvorfor de ønsker seg mobil, hva de ønsker å bruke den til og hva de opplever at jevnaldrende bruker den til. Barna trenger å oppleve at de har voksne som forstår dem, uavhengig om de får mobil eller ikke, sier daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

Det kan være lurt å snakke med andre foreldre for å bli enige om en felles policy og å finne ut hva som er sant eller ikke.

– Ungene sier ofte at "alle andre har", men stemmer det? Ta det gjerne opp på foreldremøter på skolen helt fra 1. klasse, sier Vik.

For fem år siden var foreldre mest redd for stråling fra telefonene. Elkjøp erfarer at dagens foreldre først og fremst frykter skadelig innhold på nett.

– Mange er redd for at barna deres skal komme inn på voldelige eller pornografiske nettsider og apper. De har gjerne hørt skrekkhistorier om barn som lokkes av pedofile på chattetjenester, sier Atle Bakke i Elkjøp.

På de fleste mobiltelefoner kan man sette begrensninger på hva de kan brukes til.

–Telefonen kan settes i barnemodus. Da kan foreldrene bestemme hvilke nettsteder og apper barna får tilgang til. Etter hvert som barna blir eldre, kan de få mer frihet og selv få installere apper, sier Bakke.

Når barna har fått sin første mobiltelefon, bør man lage regler på hvordan og hvor mye de skal få bruke telefonen.

– Lag en mobilavtale med barnet. Bli enige om skjermtid og på hvilke tidspunkter mobilen skal være slått av. Lær barna å spørre om lov før de deler bilder av andre og lag klare regler for nedlasting av apper. Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.


UNDERSØKELSEN

  • 25 prosent av foreldrene har hatt uenigheter eller krangler med egne barn knyttet til når barnet skulle få egen mobiltelefon
  • 46 prosent av foreldre mellom 18 og 34 år har hatt uenigheter eller krangler med egne barn knyttet til når barnet skulle få egen mobiltelefon
  • 18 prosent svarer at det har vært uenigheter eller krangling mellom foreldrene knyttet til når barnet skulle få egen mobiltelefon
  • 17 prosent har hatt uenigheter eller krangler med andre foreldre om når barn bør få egen mobiltelefon

Undersøkelsen er gjort blant foreldre som har hatt hjemmeboende barn i alderen fem til 15 år i løpet av de ti siste årene.

Kilde: YouGov/Elkjøp


Forslag til mobilavtale

  • Lær barna alltid å spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre
  • Lag klare regler for nedlasting av apper og spill
  • Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter eller kommenterer bilder, filmer og statusoppdateringer
  • Gjør klare avtaler om skjermtid og på hvilke tidspunkter mobilen skal være slått av
  • Gjør det tydelig for barnet at de kan komme til deg og snakke om alt, også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig

Kilde: Barnevakten.no

Related links

Emner

Kategorier


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 29,8 milliarder i regnskapsåret 2014/15. Driftsresultatet var NOK 947 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 390 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 100.000 kvadratmeter.

Ca 10.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Pressekontakt

Madeleine Schøyen Bergly  Kommunikasjonssjef, Elkjøp Norge

Madeleine Schøyen Bergly Kommunikasjonssjef, Elkjøp Norge

Pressekontakt Vi skal gjøre det vi kan for å svare deg så fort som mulig i din mediehenvendelse. Er du kunde og trenger hjelp, ber vi deg kontakte vårt kundesenter som er best rustet til å hjelpe deg. 95703597

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway