Gå videre til innhold
Mange kan miste hele fotosamlingen

Pressemelding -

Mange kan miste hele fotosamlingen

Én av tre sliter med å ta vare på bildene sine, viser en ny undersøkelse. Her er ekspertrådene om hvordan du lagrer minnene sikkert.


– Bildene og videoene dine kan bli borte for alltid dersom mobilen eller PC-en din dør. Derfor er det viktig å tenke over hvordan du lagrer fotominnene, sier André Hesselroth, salgssjef for foto og data hos Elkjøp.

I en spørreundersøkelse svarer 31 prosent at de synes det er vanskelig å ta vare på bilder, film og andre data. Kvinner sliter litt mer enn menn med dette, viser undersøkelsen som er utført av YouGov på vegne av Elkjøp.

– Hver uke kommer kunder til oss med tårer i øynene fordi de har mistet bildene sine. Folk vet at de bør lage ekstra kopier, men mange dropper det likevel. Når uhellet er ute angrer de bittert. Dette er totalt unødvendig når det er så enkelt å ta backup, sier Hesselroth.

Det er mulig å hente fram tapte bilder fra ødelagte kameraer og minnekort, men det er kostbart.

Redaktør Are Thunes Samsonsen i fotonettestedet f32.no mener folk bør komme seg opp av godstolen og beskytte bildene sine før det er for sent.

– Tenk deg at det brenner hjemme hos deg. Hva ville du prioritert å redde ut, foruten ungene og katten, spør Samsonsen.

Den erfarne fotografen mener det smarteste er å lagre bildene på en ekstern harddisk, i tillegg til på PC-en. Den eksterne harddisken bør legges på et sikkert sted i et annet bygg.


Bilder i skyen

En annen enkel måte å sikre bildene på, er å benytte skylagring. Da lagres filene trygt på servere hos leverandøren av tjenesten.

– Du installerer en app på telefonen eller PC-en. Alle bilder du tar blir automatisk lastet opp til skylagringstjenesten over internett. Det er en liten jobb å sette opp, men deretter skjer det automatisk. Får du det ikke til selv, kan butikken hjelpe deg sier André Hesselroth i Elkjøp.

Mange er likevel usikre på om lagring i skyen gir fremmede tilgang til bildene.

– Dersom man velger en skytjeneste som har serverne på norsk jord, kan man føle seg trygg på at ingen snoker i materialet, sier Hesselroth.


Fotoalbumet er historie

For få år siden hadde det tradisjonelle fotoalbumet hedersplassen i mange bokhyller. Nå for tiden blir ofte bildene liggende på et minnekort eller en harddisk, uten å bli vist fram.

– Det er trist at mange bilder støver bort på en harddisk. Samtidig tar vi også mange flere bilder enn vi gjorde før. Noen bilder er mer interessante å vise fram enn andre, og i den digitale tidsalder er det uendelig mye enklere – og ikke minst billigere – å gjøre noe med dem, sier Are Thunes Samsonsen.

Mange velger å dele bilder på nettet med venner og kjente, for eksempel via hemmelige grupper på Facebook.

I stedet for å sette bildene i et fotoalbum, velger mange nå å få trykket fotobøker. Da laster man opp bildene og utformer boka på PC-en hjemme. Noen dager senere kan man hente det ferdige produktet i butikken eller postkassa.

– Dette er kjempepopulært til jul. Mange velger å gi kalendere eller fotobøker i julegave. Det er blitt enkelt å lage en fotobok. Tjenesten vår legger inn bildene du har valgt ut kronologisk på dato for deg som et forslag. I tillegg ønsker stadig flere å få trykket bilder på stort lerret for å ha på veggen hjemme, sier André Hesselroth i Elkjøp.

Flere enn før ønsker også å få trykket egne bilder på menyer, bordkort og invitasjoner til begivenheter som bryllup, bursdager, og konfirmasjoner, opplyser Elkjøp.

Related links

Emner

Kategorier


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 29,8 milliarder i regnskapsåret 2014/15. Driftsresultatet var NOK 947 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 390 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 100.000 kvadratmeter.

Ca 10.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Kontakter

Madeleine Schøyen Bergly

Madeleine Schøyen Bergly

Pressekontakt Kommunikasjonssjef
Anders Ringen

Anders Ringen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway