Gå videre til innhold
Elkjøp opplever solid økning i salget av TV-er i forkant av fotball-VM.
Elkjøp opplever solid økning i salget av TV-er i forkant av fotball-VM.

Pressemelding -

Rivende TV-utvikling gjennom 50 år med fotball-VM

Fra 20 tommer og farge-TV som luksus i 1970, til supertynne og smarte 4K OLED-skjermer på 55 tommer i dag. TV-ene har utviklet seg minst like mye som fotballspillet de siste 50 årene.


Fotball-VM i Russland sparkes i gang om få dager, og hos Elkjøp merker man så definitivt at et av årets TV-høydepunkt står for døren. 

- Vi pleier å se solide hopp i salgstallene for TV i ukene og dagene før store idrettsarrangementer, som Ski-VM, OL og store fotballmesterskap, og det har vi så definitivt fått denne gang også. De to siste ukene har vi solgt rundt 30 prosent flere TV-er enn ved samme periode i fjor og det er de større modellene nordmenn nå går for. TV-er på 75 tommer og oppover selger vi dobbelt så mange av sammenlignet med i fjor, sier Kristian Pedersen, salgssjef for Lyd & Bilde for Elkjøp Norge. 

Denne trenden bekreftes av Stiftelsen Elektronikkbransjen, som også ser at den norske TV-kunden for alvor har fått øynene opp for Ultra HD-TV-er. Faktisk står UHD-modeller for hele 85 prosent av det totale salget av TV-er i Norge i disse dager, sammenlignet med 47 prosent i 2017. 

– Nordmenn liker å kjøpe blant toppmodellene når vi handler TV, og samtidig finner vi UHD-støtte i stadig flere TVer, også litt lengre ned i prissjiktet, sier administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.


Større og litt dyrere TV-er

Folkestørrelsen, altså TV-størrelsen flest nordmenn ender opp med å ta med seg ut av butikken, ligger nå mellom 55 og 65 tommer. 

Pedersen fra Elkjøp forteller at OLED-modeller også er i ferd med å bli mer populære, og at 10 prosent av alle TV-er elektronikkjeden nå selger har denne teknologien. 

Elkjøp-kundene bruker også litt mer penger enn før når de først kjøper ny TV, og snittverdien på apparatene som selges har steget med drøye 13 prosent sammenlignet med fjoråret. 

Videre er nesten alle TV-er nordmenn i dag handler Smart-TV-er (96 prosent) med 4K-oppløsning (92 prosent).

Samtidig skal man ikke mange fotball-VM-er tilbake før TV-markedet og teknologien så helt annerledes ut.


Farge-TV var luksus

Året er 1970 og fotball-VM blir avholdt i Mexico. Pelé dominerer mesterskapet mens svart-hvitt-TV-er på 20 tommer fremdeles dominerer hjemme i stuene til folk. Er man heldig og har tilgang til de aller nyeste produktene kan man imidlertid for første gang se en VM-finale i farger, der Brasil vinner 4-1 mot Italia. 

Fire år senere vinner Vest-Tyskland 2-1 mot Nederland i finalen, i et mesterskap som seierherren selv arrangerer. Farge-TV-en har da for alvor gjort sitt inntog i norske hjem, og standardskjermen har blitt litt større. 25 tommer er den såkalte folkestørrelsen. 

Hopper vi til 1980-tallet, der Italia tar pokalen i Spania 1982 og Argentina vinner 3-2 mot Vest-Tyskland i 1986 i Mexico, har standard-TV-en blitt enda litt større og det er nå 28 tommer som gjelder. 

- Det man må huske på er at på 80-tallet var fremdeles TV-ene i de fleste stuer basert på katodestrålerør. Disse besto av glass og inni var det et vakuum som elektronene kunne bevege seg i. Selve veggene på disse apparatene måtte være tykke, og det begrenset naturligvis størrelsen på røret til 29 til 32 tommer på grunn av vekt og kostnad, sier Kristian Pedersen, salgssjef for Lyd & Bilde hos Elkjøp Norge. 

Han minner videre om at oppløsningen i de analoge PAL-bildene fra disse TV-ene ikke egnet seg noe særlig på store skjermer.


Plasmaen dukker opp

Spoler vi litt frem - til begynnelsen av 2000-tallet - har de første såkalte plasma-skjermene begynt å dukke opp og TV-ene vi finner i norske fotball-interesserte hjem har vokst videre. 

I fotball-VM i 2002, som Sør-Korea og Japan arrangerer sammen, vinner Brasil 2-0 i finalen mot Tyskland. 

Fire år senere er et Italia som stikker av med VM-pokalen - etter å ha slått Frankrike på straffesparkkonkurranse i finalen - og nå har flatskjermene virkelig fått fotfeste i Norge. Salgsvinnerne er nå på 32 tommer, og det selges for første gang noen sinne over en halv million TV-er i året her til lands. 

Hopper vi enda et par fotball-VM-er frem har vi altså kommet til årets mesterskap i Russland, der OLED, Smart-TV og 4K-oppløsning er de sentrale begrepene. Og selv om mye har forandret seg siden 1970-tallet er det enkelte ting som er ved det gamle. Rundt 50 år etter Pelés herjinger i Mexico-VM er Brasil igjen favoritt til å hente hjem pokalen. 


Noen av nordmenns TV-favoritter akkurat nå:


- Samsung 55 tommer 4K UHD Smart-TV - UE55MU8005

- LG B7 55 tommer 4K UHD OLED Smart-TV - OLED55B7V

- Samsung 65 tommer 4K UHD Smart-TV - UE65MU6195

- Samsung 75 tommer 4K UHD Smart-TV - UE75MU6175

Related links

Emner

Kategorier


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 34,2 milliarder i regnskapsåret 2016/17. Driftsresultatet var NOK 1.006 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 400 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 107.000 kvadratmeter.

Ca 11.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Kontakter

Madeleine Schøyen Bergly

Madeleine Schøyen Bergly

Pressekontakt Kommunikasjonssjef
Anders Ringen

Anders Ringen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway