Gå videre til innhold
Slik slukker du brann i grillen

Pressemelding -

Slik slukker du brann i grillen

Brann i gassgrill kan være vanskelig å slukke. Det siste du skal bruke er vann.

De fleste branner i forbindelse med bruk av gassgriller er fettbranner. Det vil si at det tar fyr i fett og andre matrester som er blitt liggende i grillen.

– Det første du må gjøre er å stenge gasstilførselen på regulatoren og lukke lokket. Hvis det er mulig, bør du koble regulatoren fra gassflasken og flytte gassflasken unna grillen. Da unngår du at flammene får tilgang til propangass som vil forverre brannen, sier innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp.

Roer flammene seg, kan du la brannen brenne ut av seg selv. Utvikler brannen seg videre, må du ikke være fristet til å helle vann på bålet.

Les mer om grill- og sommerproduktene 2015 her


– Vann vil bare gjøre flammene større. Sprer brannen seg utenfor grillen, kan du bruke brannslukningsapparat eller helle på sand. Et brannteppe kan også brukes. Mister du kontrollen over brannen, må du ringe brannvesenet, sier Nordheim.

En fettbrann kan brenne lenge. Sjekk at brannen er helt dødd ut før du forlater stedet.

Gasslekkasje

Gasslekkasjer, gjerne fra grillslangen, kan også føre til at grillen tar fyr og flammene står i været.

– Flammene kan fort bli voldsomme ved en gasslekkasje. Det viktigste du gjør er også her å få stengt av gasstilførselen. Slukker ikke brannen, benytter du samme fremgangsmåte som med fettbrann og kontakter brannvesenet dersom det er nødvendig, sier Nordheim.

Før grillsesongen er det viktig å sjekke grillslangen, særlig hvis grillen har stått ute og blitt utsatt for sol, vind og vær.

Se video om hvordan du sjekker gasslangen i bunn av denne saken

Ifølge en tidligere undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring, opplyser hver sjette nordmann at de har opplevd lekkasje i propanutstyr.

– Det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke oppstår flere ulykker ved bruk av propan i Norge. Derfor er det svært viktig å følge rådene som blir gitt. Det vil redusere risikoen betraktelig. Ha gjerne også en liten slukkespray lett tilgjengelig ved grillen, men pass på at det er en type som kan slukke fettbranner, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Eksplosjonsfare

De fleste gassgriller som selges i dag har en komposittflaske. De kan ikke eksplodere. Er ulykken ute blir det en såkalt nedbrenning av flasken. En flaske i metall derimot, kan eksplodere.

– Dersom varmeutviklingen fra brannen er stor nok over lang nok tid, er det en fare for at en metallflaske kan eksplodere, sier Espen Nordheim i Elkjøp.

Han anbefaler alle som skal grille å følge noen enkle regler:

  • Pass på at grillen står på et jevnt underlag før du tenner den.
  • Anbefalt sikkerhetsavstand til brennbare materialer er 150 cm fra alle grillens sider.
  • Husk at gassflasken skal stå på siden av grillen, ikke under. Da er det enklere å hurtig stenge gasstilførselen dersom det er nødvendig.

Related links

Emner

Kategorier


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 26,9 milliarder i regnskapsåret 2013/14. Driftsresultatet var NOK 1.146 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 390 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 100.000 kvadratmeter.

Ca 10.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Kontakter

Madeleine Schøyen Bergly

Madeleine Schøyen Bergly

Pressekontakt Kommunikasjonssjef
Anders Ringen

Anders Ringen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway