Følg Elkjøp Norge

Sliter med nye TV-er (Se video)

Pressemelding   •   jun 13, 2014 07:00 CEST

Halvparten av oss har problemer med å bruke moderne TV-apparater, viser en ny undersøkelse. Her er de fem tingene folk sliter mest med.  

Før i tiden var fjernsynsapparatene så enkle å betjene at alle klarte det. I dag er nye TV-er fylt med mange funksjoner og kan brukes til mye mer enn tradisjonell TV-titting.

– Utviklingen på dette området har gått svært fort, og det virker som det er vanskelig å henge med i svingene for mange, sier kategoridirektør Andreas Westgaard i Elkjøp.

Se video om nordmenns utfordringer med ny TV-teknologi her!

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for Elkjøp, synes 50 prosent at det er vanskelig å utnytte alle mulighetene den nye teknologien gir.

– Ut fra hva folk spør om i butikkene våre, er det særlig er fem ting folk har problemer med, sier Westgaard.

1. Å koble TV-en til trådløst hjemmenettverk og andre enheter på nettverket (nettbrett ol.)

2. Koble TV-signalet rett inn i TV-en ved hjelp av kortleser (IDTV) uten å gå veien om digitalboks.

3. Optimalisere billedinnstillingene.

4. Koble til ekstern lyd.

5. Samle fjernkontrollene i én universell fjernkontroll.

– Mye av dette er ikke helt enkelt. Vårt generelle råd er at folk ikke må være redd for å spørre. Og stadig flere ber oss hjelpe dem å sette opp systemet hjemme, sier han.

Når utstyret først er riktig koblet opp, er det ikke vanskelig å bruke.

– Problemet er å komme i gang, sier Westgaard.

Smart, men vanskelig

Rundt halvparten av alle TV-er som selges i dag er såkalte smart-TV-er. Det vil si at de har applikasjoner som gjør at du kan surfe på nettet, bestille filmer eller sjekke sosiale medier.

I følge undersøkelsen synes én av fire at det er vanskelig eller svært vanskelig å bruke smartfunksjonen på TV-en.

Ny TV til fotball-VM? Ta en nærmere titt på det enorme utvalget av TV-er som finnes i dag

– En kunde kan ha hørt om Netflix, men vet ikke helt hva det er. Samtalene vi har med kundene har derfor gått fra å være rene produktpresentasjoner til å bli en dialog om løsninger for den enkelte, sier Westgaard.

I takt med at skjermene er blitt tynnere, har også interessen økt for å koble ekstern lyd til fjernsynet.

– Kvaliteten på TV-bildet har hatt en rivende utvikling, men lyden har ikke hengt med. Jo smalere skjerm, desto dårligere lyd, sier Per-Mårten Olsrud, salgssjef for forbrukerelektronikk i Bose Norge.


Gromlyd til besvær

Men å koble sammen lydanlegg og TV er også noe mange har problemer med, i følge Elkjøps undersøkelse. Hver tredje av oss synes det er vanskelig eller svært vanskelig.

– Det er de store surroundsystemene, med bass og fem høyttalere, som folk sliter med å installere selv, sier Olsrud i Bose.

Han tror de fleste greier å sette opp enklere lydanlegg, som lydplanker og lydsokler, på egenhånd.

I følge Olsrud har de femdoblet salget av slike lydanlegg på bare et par år.

– Mye av det folk ser på TV i dag, som serier og sportsarrangementer, har svært god lyd. En standard TV-høyttaler greier ikke gjengi det fullt ut, sier han.

Også Elkjøp merker at spesielle begivenheter øker interessen for avansert utstyr.

– Særlig i forkant av store sportsarrangementer merker vi at folk ønsker å bytte til større skjerm og bedre lyd. Folk vil ha stadionfølelsen hjemme i stua, sier Andreas Westgaard i Elkjøp


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 26,2 milliarder i regnskapsåret 2012/13. Driftsresultatet var NOK 1.100 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene, Tsjekkia og Slovakia, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 285 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 100.000 kvadratmeter.

Ca 9.200 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Retail - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.