Gå videre til innhold
Verst å finne julegave til kjæresten

Pressemelding -

Verst å finne julegave til kjæresten

Det er vanskeligst å kjøpe julegave til partneren, viser spørreundersøkelse. En mislykket gave kan så tvil om forholdet, mener forsker.


– Det er tydelig at mange sliter med dette. Presangideer til ektefelle og partner er blant det vi blir spurt desidert mest om. Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå, for man vil jo at gavene til kvinnen eller mannen i sitt liv virkelig skal sitte som et skudd, sier administrerende direktør Atle Bakke i Elkjøp.

Hver fjerde nordmann synes det er vanskeligst å kjøpe julegave til ektefelle/partner. 17 prosent svarer at det er vanskeligst å kjøpe gave til foreldre, mens 12 prosent synes gavekjøp til egne barn er verst. Det kommer frem i en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Elkjøp.

– En vellykket gave bekrefter relasjonen til mottakeren, mens en mislykket gave kan så tvil rundt relasjonen. Nære relasjoner betyr mer. Derfor står mer på spill når man kjøper gave til partneren, sier forsker Anita Borch ved SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

Likevel er det mulig å komme unna med et bomkjøp til kjæresten.

– Noen tar på vei over en mislykket gave, andre bryr seg ikke. Dersom tanken bak gaven er god eller giveren tydeligvis har brukt lang tid på gaven, dempes risikoen for at fiaskoen tas ille opp, sier Borch.

Elkjøps julesnutt blir i år fremført av Tiril Larsen - hør sangen her


Unngå badevekt til kona

For ni av ti nordmenn er det viktig at gaven faller i smak hos mottakeren, viser undersøkelsen.

– En gave som ikke treffer kan avsløre at du ikke har sett partnerens behov. Hva som er en safe gave vil dermed variere fra mottaker til mottaker, sier Borch.

Presangen bør stå i forhold til relasjonen du har til mottaker.

– Det spørs om hun blir glad for en badevekt under treet, sier Borch.

For å hjelpe kundene med å velge riktig gave, har Elkjøp utviklet en julegavevelger på nett.

– Vi spurte først 17 000 nordmenn i alle aldere hva de ønsket seg. Basert på svarene laget vi en enkel tjeneste der man kan skrive inn hvem man skal kjøpe til og så få gode forslag i retur, sier Bakke.


Utsetter gavekjøp

Halvparten venter til den siste uka før julaften med å gjøre ferdig gavehandelen, viser undersøkelsen.

– Spesielt menn venter til i siste liten med å handle julegaver. Og da kompenserer de gjerne for at de ikke vet hva de skal kjøpe med å gi ekstra dyre gaver, sier Anita Borch.

At mange utsetter julehandelen fører til noen hektiske innspurtsdager for gavebutikkene.

– I dagene før jul er det mange som skal ha hjelp på samme tid, noe som av og til gir oss utfordringer. Ingen liker å stå i kø, og vi gjør alt vi kan for å hjelpe kundene våre så fort som mulig. For vår del er innspurten på julehandelen noe vi gleder oss til. Vi syns de hektiske dagene der det er full guffe fra vi åpner dørene er blant de aller artigste, sier Atle Bakke i Elkjøp.


UNDERSØKELSEN

Hvem synes du det er vanskeligst å kjøpe julegaver til?

Ektefelle/partner - 24 %

Foreldre - 17 %

Egne barn - 12 %

Søsken - 8 %

Øvrig familie - 8 %

Venner og kjente - 8 %

Besteforeldre - 4 %

Andre - 2 %

Vet ikke / kjøper ikke gaver 16 %


Kilde: YouGov/Elkjøp

Related links

Emner

Kategorier


Elkjøp er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte for NOK 29,8 milliarder i regnskapsåret 2014/15. Driftsresultatet var NOK 947 millioner.

Konsernet har etablert detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og på Færøyene, med hovedforankring rundt stormarkedskonseptet.

Alle de 390 varehusene i Norden får i hovedsak sin vareforsyning fra egen distribusjonsvirksomhet, med sentrallager i Jönköping på 100.000 kvadratmeter.

Ca 10.000 ansatte er sysselsatt i Elkjøp-konsernet, som er eid av britiske Dixons Carphone - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Kontakter

Madeleine Schøyen Bergly

Madeleine Schøyen Bergly

Pressekontakt Kommunikasjonssjef
Anders Ringen

Anders Ringen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver

Relatert innhold

Vi gir tilgang til den fantastiske verden av teknologi

Elkjøp Nordic er et av Nordens største handelsforetak innen forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater, og omsatte varer og tjenester for 49,8 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

Konsernet har detaljistvirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og på Færøyene.

Elkjøp Norge hadde en omsetning på omsetning på 15,15 milliarder kroner i regnskapsåret 2020/2021.

I Norge består Elkjøp av 153 butikker, hvor 37 av disse er Elkjøp Phonehouse. I tillegg har kjeden også to butikker på Gardermoen.

Elkjøp ble dannet i 1962, opprinnelig som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere. Da - som nå - ligger mye av suksessen i en sterk bedriftskultur. I dag jobber det over 3000 medarbeidere i Norge mot et felles mål: Å gi våre kunder god verdi for pengene sine, samt en enkel og hyggelig handel.

Elkjøp-konsernet er eid av britiske Currys - en av Europas største forhandlere innen forbrukerelektronikk.

Elkjøp Norge
Nydalsveien 12b
0484 Oslo
Norway